Özel Tan Ortaokulu 5,6,7 ve 8. sınıfları kapsamaktadır. Özel Tan İlkokulundan temel bilgi ve becerileri kazanmış olan öğrencilerimiz 5,6,7 ve 8. sınıflara geldiklerinde branş öğretmenleri ile bu kazanımlarını pekiştirmektedirler.

Özel Tan Ortaokulunda ‘’Öğrenci Merkezli’’ eğitim ön plana çıkarılarak öğrencilerin araştırma yapmalarına, proje geliştirmelerine ve Türkiye genelindeki okullar arası ortak sınavlarda başarılı olup iyi bir liseye girmelerine önem verilmektedir.

Özel Tan Ortaokulunda Sosyal Etkinlik Kulüpleri bulunmaktadır.5,6 ve 7. Sınıf öğrencilerimiz sene başında seçtikleri bir kulüpte çalışmalar yapmaktadırlar.5,6 ve 7.sınıf öğrencilerimiz Cumartesi günleri öğleye kadar konu tekrarlarının ve soru çözümlerinin yapıldığı kurs çalışmalarına katılabilirler. LGS sınavına hazırlık olması amacıyla düzenli aralıklarla deneme sınavı uygulanmaktadır. Deneme sınavı sonuçlarına göre öğrencilerimizin en az başarılı oldukları konular tespit edilmekte, etüt çalışmaları ve konu tekrarları ile öğrencilerimizin eksiklikleri giderilmektedir. 5.sınıflarımızda eğitim öğretim programı yabancı dil ağırlıklı olarak düzenlenmiştir. Bu programda on altı saat İngilizce dersi uygulanmaktadır.

8. sınıflar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Özel Tan Okulları lise giriş sınavı için ağustos ayının son haftasından itibaren çalışmalara başlamaktadırlar. Yıl içerisinde düzenli aralıklarla deneme sınavı uygulanmakta olup hafta sonu kurs çalışmaları ve etüt çalışmalarıyla yoğun bir LGS hazırlık süreci gerçekleştirilmektedir.

Öğrencilerimize hafta sonu için verilecek ödevler ve bu ödevlerin kontrol tarihleri, bir sonraki hafta yapılacak çalışmalar, anlatılacak konular ve yazılı sınavlarının tarihleri velilerin bilgisi olması ve öğrencilerini takip etmesi amacıyla sınıf şubesine ait ‘’Haftalık Çalışma Programı’’ adlı çizelgeye öğretmenlerimiz tarafından yazılmaktadır. Öğrencilerimiz bu programda belirtilen sorumluluklarını yerine getirmediğinde, ödevlerini yapmadığında veli ile iletişime geçilmektedir.

Dönemde iki kez tüm öğrencilerin genel durumu ile ilgili sınıf öğretmenleri tarafından veli bilgilendirme aramaları yapılmaktadır.

Öğrencilerimize müfredat programları gereğince istenen doğru yanlış, boşluk doldurma, eşleştirme, kavram haritası, klasik ve test sorularını içeren yazılı sınavların yanında eksikliklerini gidermek amacıyla deneme sınavları da uygulanmaktadır.

Ayrıca yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi sağlamak amacıyla her yıl Tan Okulları Bilim Şenliği düzenlenmektedir. Öğrencilerimiz bilim şenliğinde projelerini sergilemektedirler.