TanMUN Kulübü öğrencileri, Tan Liseleri Yabancı Diller Zümre Başkanı Zahra Demirci rehberliğinde 01-04 Şubat 2020 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesinde gerçekleşecek ”BoğaziçiMUN 2020’ye katılmak üzere İstanbul’a gittiler.
TanMUN Kulübü öğrencilerimiz ”BoğaziçiMUN 2020” akademik ekibinin düzenlediği ‘’gerçekçilik’’ teması ile oluşturulan komitelerin Birleşmiş Milletler, diğer uluslararası organizasyonlar ve tarihi olayların belirli organlarının en gerçekçi simülasyonunun sunulacağı konferanslarda, dünya sorunlarını birçok başlık altında inceleyerek, çözümler üretecekler.
”BoğaziçiMUN 2020” Konferansları aşağıda belirtilen komite çalışmaları altında gerçekleşecektir.

KOMİTELER;
DISEC ( Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik) Komitesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun ilk komitesidir. Genel Kurul, Birleşmiş Milletler’in altı ana organından biridir ve oturumlarında BM’nin her üye devleti, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması statüsünden cinsiyete kadar çeşitli meselelerin tartışılması için bir atmosfer yaratan bir temsil hakkına sahiptir.
Gündem Maddeleri:
1- Biyoterörizmin Önlenmesi ve Kimyasal Silahların Kullanımı
2- Uluslararası Toplulukta Nükleer Silahlanma Programına İlişkin Antlaşmaların Durumunun Değerlendirilmesi

UNFCCC
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi
Küresel ısınma olarak bilinen yaygın sözlü etkiler dışında; iklim değişikliği fırtınalara, orman yangınlarına, kasırgalara, kuraklıklara ve aşırı hava koşullarına neden olur. İklim değişikliği nedeniyle deniz seviyeleri yükseliyor ve 2100 yılına kadar deniz seviyelerinin toplam 25-50 cm’ye çıkabileceği tahmin ediliyor. İçilebilir su kaynakları azalıyor ve türler yok oluyor. Küresel ısınmanın, ekosistemlerle savaşarak risk altındaki türlerin% 20-30’unu riske atan en büyük yok olma kaynağı olduğuna inanılmaktadır. BoğaziçiMUN 2020’de, UNFCCC delegeleri iklim değişikliğinin olası sonuçlarıyla savaşacak, biz ve gelecek nesiller için daha iyi bir dünya inşa etmek için birlikte çalışacaklar.
Gündem maddeleri:
1. İklim Güçlendirme (ACE) Stratejileri için Ulusal ve Küresel Eylem Geliştirme
2. Arazi Kullanım Planlamasının Ormansızlaşması ve Yanlış Uygulanması ile Mücadele Türlerin Korunması

Europe an Parliament
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’nin siyasi tartışmalar ve karar alma mekanizmasının belkemiğidir ve aynı zamanda AB’nin ikinci yasama organı olarak hizmet vermektedir. Avrupa Parlamentosu doğrudan Avrupa Birliği anayasası altında olan bir yapıya hizmet ederken, Avrupa Konseyi egemenliğini korur.
Gündem Maddesi: Açık Gündem

Organization of African Unity
Gündem Maddesi: Açık Gündem: 1965-1990 Yıllarında Afrika’nın Zorlukları

UNSC
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (UNSC) Birleşmiş Milletler’in (BM) BM Şartı tarafından kurulan altı ana organından biridir. Güvenlik Konseyi uluslararası barışı ve güvenliği sağlamak için oluşturulmuştur ve özel yetkilerle donatılmıştır. Güvenlik Konseyi’nin 5’i veto hakkı olan daimi üyesi olmak üzere 15 üyesi bulunmaktadır.
Güvenlik Konseyi delegelerinden, çağdaş dünyanın her gün karşılaştığı en zorlu sorunlara çözüm bulması bekleniyor. Dünyanın dört bir yanından gelen yoğun diplomatik işlemlerin ve krizlerin zorlu ortamında, BoğaziçiMUN 2020’deki UNSC katılımcılarına zenginleştirici bir akademik deneyim sunuyor.

F-NATO
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) temel amacı siyasi ve askeri yollarla üyelerinin özgürlük ve güvenliğini sağlamaktır. NATO, demokratik değerleri teşvik eder ve güven oluşturmak ve uzun vadede çatışmayı önlemek için savunma ve güvenlik konularında istişare ve işbirliğini teşvik eder. Bu özel komitede NATO, uluslararası ilişkilerin ve politikanın büyük ölçüde değiştirildiği fütüristik ortamlarda tutulacak. Winston Churchill şöyle diyor: “Geleceğimiz bizim elimizde. Hayatlarımız onları yapmayı seçtiğimiz şeydir. ”Bu nedenle, örgüt üyelerinin hedeflerini tutturmaları, geçmişten gözden geçirerek ve geleceği önceden değerlendirerek sorunları çözmeleri son derece önemlidir.
Gündem Maddesi: Açık Gündem, 2036

JCC:1960 U.S Presidential Election
KİK: 1960 ABD BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ
KENNEDY VS. Nixon
ABD tarihinde 44. dörtlü cumhurbaşkanlığı seçimi olarak listelenen 1960 ABD Başkanlık Seçimi Soğuk Savaş’ın gidişatını değiştirecek önemli bir olaydı. Görevdeki Başkan Yardımcısı Richard Nixon ve Senatör Kennedy seçimlerde özgür dünyanın en güçlü insanları seçildiler.
Bu Ortak Kriz Komitesinde, her iki kabineden delegeler tarihi şekillendirme ve adaylarını Oval Ofisine alma fırsatına sahip olacaklar.
Gündem Maddesi: 1960, ABD Başkanlık Yarışı, Kennedy ve Nixon Başkanlık Kampanyaları

BRETTON WOODS
Temmuz 1944’te müzakere edilen Bretton Woods Anlaşması, New Hampshire, Bretton Woods’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Para ve Mali Konferansı’nda 44 ülkeden delegeler tarafından geliştirilen yeni bir uluslararası para sistemi kurdu. Bretton Woods anlaşması uyarınca, diğer para birimleri ABD dolarının değerine sabitlendi ve bu da altın fiyatına sabitlendi. Anlaşmanın temel hedefleri verimli bir döviz sistemi oluşturmak, para birimlerinin rekabetçi devalüasyonlarını önlemek ve uluslararası ekonomik büyümeyi teşvik etmekti.
Gündem Maddesi: Dünya Ekonomilerinin İstikrarını Sağlamak ve Yeni Bir Uluslararası Para Sistemi İçin Yeni Bir Kurallar, Düzenlemeler ve Prosedürler Sistemi Oluşturmak
”TANMUN” Ekibine komite çalışmalarında başarılar diliyoruz.