ANAOKULU-İLKOKUL-ORTAOKUL YABANCI DİL ÖĞRETİM PROGRAMI
2021-2022 eğitim-öğretim yılı itibariyle okulumuzda kullanacağımız yabancı dil öğretim müfredatı başta Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı ve 2023 Milli Eğitim Vizyon belgesi göz önünde bulundurularak yenilenmiştir.
Yabancı dil öğretiminde içeriği vermek için uygun yöntemi seçme eylemini içeren klasik “öğretme” anlayışlarının aksine UbD (Understanding by Design) yani “Anlamaya Odaklı Öğretim Tasarımı” modelini benimseyerek ulaşmak istediğimiz öğrenme çıktılarını önceden belirleyip bu çıktılara ulaşmak için eğitim sürecini organize etme yoluna gidiyoruz.
Bununla birlikte yabancı dil programı uygun pedagojik felsefe ve yaklaşımları kullanarak dil becerilerini geliştirmenin yanı sıra değerler eğitimi ve sosyal sorumlulukla öğrenme/öğretme yaklaşımlarını da içermektedir. Seçilen ders kitaplarımız ve hazırladığımız dil öğretim materyalleri bu anlayışımızı destekler niteliktedir. Dili toplumdan ve insandan ayrı sadece “bir ders” olarak gören anlayışın tersine, dili sözlü ve yazılı iletişimde etkin bir şekilde kullanabilen bir etkileşim aracı olduğunu öne çıkaran bir öğretim anlayışı ile ders içeriklerimizi oluşturuyoruz. Bunun neticesinde toplumun bir parçası olarak çocuk;
- Duygu ve düşüncelerinin farkında ve bunları rahatlıkla ifade eden,
- Çevreye karşı duyarlı ve saygılı,
- Toplum kurallarını bilen ve uygulayan,
- Öz-sorumluluğunu taşıyabilen,
- İnsan ve hayvan haklarına saygılı,
- Farklılıkları bir zenginlik olarak görebilen ve bunlardan beslenen,
- Otonom,
- Eleştirel düşünme becerisi geliştirebilen bir birey olarak görülmektedir.
Yeni çağın gerekliliklerinden olan yaratıcılık, eleştirel düşünme, işbirlikçilik ve iletişim becerileri olarak bilinen 21. yy becerilerinin gelişimi öğretim programımızın önemli bir parçasıdır. Geliştirilen etkinliklerin tümü bu 4 temel becerinin kullanımını ve geliştirilmesini hedeflemektedir.
TAN ORTAOKUL İNGİLİZCE EĞİTİM PROGRAMI
Okulumuz ortaokul kademesinde 5. ve 6. sınıflarda öğrencilerimiz yoğun bir şekilde İngilizce eğitimi görmektedirler. CLIL (İçerik Temelli Eğitim Modeli) bazlı eğitim modelimizde National Geographic kaynaklarını kullanmakta ve bu sayede dünya vatandaşı ve duyarlı bireyler olmaları için temalar seçmekte ve farkındalıklarını arttırmak için çabalamaktayız . Öğrencilerimizin sorgulayıcılıklarını arttırabilmeleri için diğer ders bilgileriyle ilişkilendirebilecekleri konularda proje ödevleri verilmektedir. 5. Sınıflarda haftada 14 saat ,6 sınıflarda ise 12 saat İngilizce derslerimiz vardır. 5.sınıflarda 12 saat ana ders ve 2 saat iletişim becerileri , 6.sınıflarda ise 8 saat ana ders ve 4 saat iletişim becerileri dersi işlenmektedir. Derslerimizde sürekli olarak İngilizce’ yi kullanarak ve maruz bırakarak İngilizce düşünmeyi ve konuşmayı davranış haline getirmeyi amaçlamaktayız . Okuma,yazma,dinleme ve konuşma becerilerinin tamamının kullanımına önem vermekte, materyallerimizi 21.yüzyıl becerilerini geliştirmek amacıyla özenle seçmekteyiz. Online dijital platform kütüphanemiz ‘Highlights’ daki çok sayıdaki kitapla öğrencilerimizin ödevlendirme ve bireysel kullanımıyla pek çok İngilizce kitap okuması sağlanmaktadır. 5. ve 6. sınıflarda öğrencilerimiz uluslararası ölçekte yabancı dil seviyelerini ölçmek ve gelişimlerini doğru yönlendirebilmek için TOEFL Primary Step 2 sınavına tabi tutulmaktadırlar. Seçmeli Sosyal Etkinlik kulüpleri kapsamında İngilizce Drama’ya ilgisi olan öğrencilerimiz sosyal etkinlik kulübüne yönlendirilmektedir.
5.Sınıflar | 12 saat main course | 2 saat com. skills |
6.Sınıflar | 8 saat main course | 4 saat com. skills |
7.Sınıflar | 5 saat main course | 4 saat com. skills |
8.Sınıflar | 4 saat main course |
Tan Ortaokulu 7. ve 8. Sınıflarda yoğun akademik öğretimin yanı sıra CEFR’ ı (Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı) destekleyen yabancı kaynaklı materyaller (basılı veya dijital) kullanılmaktadır. Böylece değişim ve gelişim içindeki global dünyada öğrencilerimizin yabancı dili doğru ve akıcı bir şekilde kullanmalarını sağlayarak fark yaratabilmelerini amaçlayan, modern metodlarla öğrencilerimizin bireysel öğrenme stillerini harmanlayan, CLIL (İçerik Temelli Öğretim Modeli) tabanlı yoğun bir İngilizce programı yürütülmektedir. Öğrencilerimizin 8. Sınıf sonunda B1 Plus seviyesinde dil yeterliliğine sahip olmaları hedeflenmektedir.
Bu çerçevede 7. Sınıflarımızda 8 saatlik İngilizce derslerinde 4 temel beceriyi esas alarak öğrencilerimizin National Geographic kaynaklarından yararlanarak, gözlem yapıp bilgi toplama, bilgileri düzenleme, bilgiler arasında neden sonuç ilişkisi kurma ve bu bilgileri sınıfta arkadaşlarına sunarak ünite bazlı projeler üretmeleri ve sergilemeleri sağlanmaktadır.
Gerçekleştirilen ‘Quiz Show’ (Bilgi Yarışması) ile öğrencilerimiz disiplinler arası entegre edilmiş öğrenme metodunu (CLIL) kullanarak İngilizcelerini sergileme imkanı bulmaktadırlar.
Eğitim öğretim yılı sonunda yapılacak olan ‘Debate’ (Münazara) ile öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası konularda birikimlerini tartışabilecekleri platformlar oluşturulmaktadır.
Öğrencilerimizin yabancı dil gelişimi için çok önem verdiğimiz kitap okuma becerilerinin gelişimi için ‘Highlights Library’ İngilizce kitap okuma platformu kullanılacaktır. Yıl içerisinde işlenecek ünite konularına paralel olarak öğrencilerimizin bireysel seviye ve ihtiyaçlarına uygun e-kitaplar seçilerek yıl içerisinde öğrendikleri kelime ve kalıpları pekiştirme imkanı bulacaklardır.
Öğrencilerimizin seviyelerini belirlemek için yıl içerisinde yapılan sınavların yanı sıra uluslararası geçerliliği olan, CEFR’ ı (Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı) yurtdışı İngilizce programlarına başvurularda da kullanılabilen TOEFL Junior Sınavlarına katılmaları sağlanmaktadır. Bu sınavlar sene başında reading (okuma) ve listening (dinleme) becerilerini, sene sonunda ise speaking (konuşma) becerisini ölçmektedir.
Ortaokul 8. sınıflarımızda haftada 4 saatlik İngilizce derslerinde LGS’ ye yönelik çalışmalar yapılmakta. Okulumuz öğrencilerinin bir üst eğitim kurumuna geçişte girecekleri LGS’ ye çok önem verilmektedir. Bu nedenle 8. Sınıf planımızı MEB müfredatını baz alarak oluşturmaktayız . Bu sınavda öğrencilerimizin İngilizce sorularını tam yapmaları hedeflenmektedir. Sınavın içeriği daha çok kelime ve yapı/kalıp ağırlıklı olduğu için derslerimizde sınava yönelik çalışmaların yanı sıra konuşmaya ağırlık verilerek gerek dijital gerekse basılı materyallerle yoğun bir konuşma pratiği yapılmaktadır.